Hoe werkt het met gas, water en licht?
Het kan zijn dat de kosten van gas, water en elektriciteit bij het huurbedrag zit inbegrepen. Dit betekent dat je huur ‘inclusief’ is. Wanneer gas, water en elektriciteit niet in het huurbedrag zitten, dan spreken we van je huur is ‘exclusief’. Als dit het geval is zal jij een contract moeten afsluiten met een energie- en waterbedrijf.
Tip: Regel dit voordat je er woont, anders zit je zonder water, warmte en elektriciteit.
Energie
Gas en elektriciteit koop je bij een energieleverancier. Er zijn een aantal zaken erg belangrijk bij een energiecontract. Wanneer je een energiecontract afsluit, is het handig om over een aantal punten na te denken en te beslissen:
- Duurzaamheid → Ga je voor groene of grijze stroom?
- De looptijd → Je kunt kiezen voor een vast contract of een contract voor onbepaalde tijd. Bij een vast contract kies je voor een bepaald aantal jaar/jaren. Tussentijds kan je het contract niet opzeggen. Een contract voor onbepaalde tijd kan elke mand worden opgezegd, maar de prijzen zullen hoger zijn.
- Vast of variabel tarief → Wanneer je een contract afsluit, kan je kiezen voor een vast tarief voor de hele periode of een variabel tarief. Vaak wordt een variabel tarief twee keer per jaar aangepast. Bij een contract voor onbepaalde tijd is het tarief altijd variabel. Hierdoor kunnen de kosten per maand stijgen of dalen tussendoor.
Wanneer je dit voor jezelf op een rijtje hebt, kun je een energiecontract aanvragen. Het energiebedrijf zal een schatting maken van jouw verbruik.
Wat moet je verder doen?
- Schrijf alle meterstanden op van je nieuwe woonruime en geef dit door aan de energieleverancier.
- Houdt de eerste maanden goed de meterstanden in de gaten, zodat je kunt controleren of de schatting daadwerkelijk klopt met wat je gebruikt. Wanneer het te hoog of te laag is, adviseren wij je om contact op te nemen met de leverancier.
- Het kan voorkomen dat je al een energiecontract had op je oude woonadres. Dit moet je opzeggen en de laatste meterstanden doorgeven. Hierdoor ontvang je een eindafrekening. Bij een vast contract kan het voorkomen dat je een boete moet betalen als je die eerder beëindigd.
Water
In Nederland heeft elke regio een vaste waterleverancier. Om aansluiting van het water aan te vragen, ga je naar het waterbedrijf van jouw regio. Aan het bedrijf geef je de volgende gegevens door:
- Jouw nieuwe woonadres.
- Wanneer je de sleutel overhandigd krijgt.
- De meterstanden.
Meterstanden
Hoeveel elektriciteit, gas en water jij gebruikt wordt op een meter bijgehouden. Meestal zijn deze meters geplaats in de meterkast. Elk jaar geef jij de meterstanden door aan het waterbedrijf en de energieleverancier. Zij rekenen voor je uit hoeveel jij moet betalen.
Tip: Ga je verhuizen? Maak een foto van de meterstanden van je oude en nieuwe woning, als bewijs!
Hoe lees je de meterstand af?
Elektriciteit
Er zijn verschillende elektriciteitsmeters en elektriciteit wordt gemeten in de eenheid ‘kWh’. Een meter kan één of twee telwerken hebben.
- Meter met één telwerk → Je geeft de getallen door die voor of achter de kWh staan. De cijfers achter de komma hoef je niet door te geven.
- Meter met twee telwerken → Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen tarieven in de nacht en overdag. Overdag is de stroom duurder. Beide meterstanden moet je doorgeven. Elke meter is anders, daardoor kan het verschil tussen dag en nacht gebruik anders weergeven worden, zoals: I/II, dag/nacht, 1/2 of T1/T2.
- Handig om te weten: Vul altijd eerst de bovenste/linker meter in, daarna de onderste/rechter meter.
- Slimme meter → De meter wordt dan op afstand uitgelezen. Uiteraard kan je zelf kiezen om hier toestemming voor te geven aan de netbeheerder. De meter kan je op de ‘ouderwetse’ manier aflezen of via een app of als de netbeheerder toestemming heeft gekregen.
Gas
- De gasmeter heeft een rechthoekige vorm. Op die meter staat één stand. Gas wordt gemeten in m3.
Water
De watermeter is rond en is vaak onderin de meterkast te vinden. Water wordt ook in de eenheid m3 gemeten. Bij het water hoef je alleen de zwarte cijfers voor de komma door te geven, ook de nullen (0). Over het algemeen zijn het vijf cijfers of vier.