Een HBO-opleiding van 4 jaar noemen we een bachelor. Je kunt een HBO-opleiding volgen met een MBO niveau 4 diploma, HAVO-diploma, VWO-diploma of gymnasium diploma. Ben je 21 jaar of ouder en heb je niet het juiste diploma om met een HBO-opleiding te starten? Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je meedoen aan een 21+ toelatingstoets. Je kunt net als bij het MBO kiezen om volledig naar school te gaan of er ook naast te werken. Voor het HBO kun je kiezen uit voltijd, deeltijd en duaal.
- Voltijd → Wanneer je voltijd studeert ga je 5 dagen per week naar school. Je hoeft geen werkervaring te hebben om deze opleiding te starten. Je gaat praktijkervaring opdoen door stage te lopen. Bij deze studievorm heb je recht op een OV jaarkaart en studiefinanciering.
- Deeltijd → Een deeltijdstudie kun je volgen naast een baan die je hebt. Wil je naast je werk iets studeren dan kun je voor een deeltijd opleiding kiezen. De lessen kunnen ook ’s avonds en ik het weekend gegeven worden. Omdat je minder studie uren hebt duurt je deeltijd opleiding wat langer dan wanneer je deze voltijd zou volgen. Je hebt geen recht op een OV jaarkaart en studiefinanciering wanneer je een deeltijd opleiding volgt.
- Duaal → Bij een Duale HBO-opleiding combineer je het werken en het leren. Naast dat je 1 of 2 dagen in de week naar school gaat werk je er ook nog 3 of 4 dagen bij. Hierdoor doe je direct ervaring op in de praktijk. Werk en opleiding vullen elkaar dus aan. Je ontvangt salaris voor de dagen waarop je werkt en je ontvangt studiefinanciering voor de periode dat je studeert.