Wanneer een meisje en een jongen met elkaar vrijen bestaat er de kans dat het meisje zwanger raakt. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van anticonceptie, oftewel voorbehoedsmiddelen. Anticonceptie komt in veel verschillende vormen. Aan sommige moet je regelmatig zelf denken, anderen vragen wat minder discipline. Er is anticonceptie voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen de mate van bescherming tegen SOA’s.
Wil je weten welke anticonceptie bij jou past, doe dan de test op: De Anticonceptiekeuzehulp – Rutgers (seksualiteit.nl) Bespreek je keuze altijd met je huisarts. Let op! Geen enkele vorm van anticonceptie bied 100% bescherming.
Vergoeding zorgverzekering
Ben je jonger dan 18 jaar, dan krijg je anticonceptie vergoed uit de basisverzekering. Soms moet je wel een eigen bijdrage betalen. Check dit dus goed in de polis van je zorgverzekeraar. Ben je tussen de 18 en 21 jaar? Dan krijg je anticonceptie vergoed vanuit je basisverzekering, maar je betaalt wel je eigen risico. Ouder dan 21? Dan betaal je zelf jouw anticonceptie. Het kan zijn dat deze bij je aanvullende verzekering is meeverzekerd. Check dit in de polis van je zorgverzekeraar.
Morning-afterpil
Heb je onveilige seks gehad of twijfel je aan de werking van je anticonceptie. Bijvoorbeeld wanneer een condoom is gescheurd of je de pil vergeten bent te slikken (check je bijsluiter) is er nog de mogelijkheid om een morning-afterpil te slikken. Deze pil kun je halen bij de apotheek of drogist. Deze is alleen voor noodgevallen en is geen gewone anticonceptie. Vraag altijd advies aan je apotheek of het wel nodig is om een morning-afterpil te nemen. De morning-afterpil heeft best wat bijwerkingen: misselijkheid, overgeven, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
Toch besloten, in overleg met de apotheek, dat je een morning-afterpil wil innemen? Het is belangrijk dit snel te doen. Er zijn twee soorten. De morning-afterpil met levonorgestrel moet je binnen 72 uur (3 dagen) innemen en de morning-afterpil met ulipristal binnen 120 uur (5 dagen). Het beste kun je het zo snel mogelijk doen, het liefst binnen 12 uur. Hoe sneller je de morning-afterpil neemt hoe beter deze werkt.
Toch zwanger?
Twijfel je of je toch zwanger bent? In dat geval kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt deze kopen bij de drogisterij. Maar hoe gaat zo’n zwangerschapstest nou in zijn werk?
Zodra je eicel bevrucht is en zich innestelt begint je lichaam met het aanmaken van een zwangerschapshormoon. In de eerste weken van je zwangerschap maak je extra veel van dit hormoon aan. Dit kan je meten via je urine.
Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
Een eitje nestelt zich ongeveer 9 dagen na de bevruchting in je baarmoeder. Je kunt dan nog geen zwangerschapstest doen, omdat je nog te weinig van het zwangerschapshormoon hebt aangemaakt. Je kunt vanaf ongeveer 5 dagen voor je menstruatie een vroege zwangerschapstest doen. Let op, deze zijn wel een stuk minder betrouwbaar. Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met een zwangerschapstest hoe betrouwbaarder de uitslag.
Soorten zwangerschapstesten
- Vroege zwangerschapstest. Kan 5 dagen voor je verwachte menstruatie. Geeft snel resultaat. Is wel minder betrouwbaar dan een test die later afgenomen word. Test dus altijd later nogmaals met een andere zwangerschapstest. In dit vroege stadium is het eitje nog kwetsbaar en kan de zwangerschap worden afgebroken.
- Midstream-zwangerschapstest. Deze zwangerschapstest word het meest gebruik. Je kunt deze test makkelijk afnemen door in je urinestraal te houden. Je leest de uitslag af via streepjes.
- Zwangerschapstest met strip. Bij deze test dien je je urine op te vangen in een bakje en daar je test in te leggen. Hij is wat minder duidelijk af te lezen. Wel is deze het goedkoopst.
- Digitale zwangerschapstest. Het aflezen van deze test is het eenvoudigst. Je leest af of er ‘zwanger’ of niet ‘niet zwanger’ op het display staat. Sommige geven zelfs een indicatie hoe lang je zwanger bent.
- Zwangerschapstest met cassette. Bij deze test vang je ook je urine op in een bakje. Bij deze test lees je de uitslag af van een soort cassette. Daarom is de test ook wat groter dan de anderen. Een nadeel bij deze test is dat er regelmatig problemen zijn met de teststrip.
Uitslag zwanger? Neem dan contact op met de huisarts of verloskundige.
Zwangerschap afbreken
Je kan door verschillende redenen er voor kiezen je zwangerschap te beëindigen. Dit mag tot 24 weken van de zwangerschap, maar in de praktijk houden artsen vaak 22 weken aan omdat ze de zwangerschap op 2 weken nauwkeurig kunnen bepalen. Wanneer je een abortus overweegt ga je het gesprek aan met de huisarts. Ben je jonger dan 16? Dan heb je toestemming nodig van jouw ouders. Je kan ook zonder toestemming van je ouders naar de arts of abortuskliniek gaan. Deze zal dan beoordelen of jij de keuze voor abortus en de gevolgen daarvan begrijpt. In dat geval kun je dan ook zonder toestemming van je ouders een abortus krijgen. De artsen hebben een geheimhoudingsplicht en zullen je ouders hierover dus niets vertellen. De kosten van een abortus worden betaald vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Je betaalt in de meeste gevallen dus niet zelf voor een abortus.