Je hebt tijd over en wil graag wat geld verdienen. Je gaat op zoek naar een bijbaantje. Vanaf 13 jaar mag je een bijbaantje zoeken. Hier zitten best wat regels aan vast.

Die kun je hier vinden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren/vraag-en-antwoord/wat-voor-werk-13-of-14-jaar

 

Er zijn online veel bijbaantjes te vinden, maar hoe zorg je er nou voor dat je daar aan de slag kunt?

Stap 1: Zoek informatie op over het bedrijf waar je wilt werken. Wat voor bedrijf is het? Wat houdt het werk in, wat moet je allemaal doen? Op welke tijden moet je werken? En vind je het leuk om dit werk te doen? Deze informatie kun je vaak vinden op de website van het bedrijf of in de vacature. Misschien ken je ook wel iemand die daar werkt of heeft gewerkt en kan je hem of haar wat vragen stellen.


Stap 2:
Solliciteren!
Tegenwoordig kun je op veel vacatures online reageren. Vaak vragen ze dan om een CV en een motivatie- of sollicitatiebrief. Wat is een CV? Officieel betekent het: curriculum vitae (cv) ‘levensloop’. Oftewel: het levenspad dat je al hebt bewandeld. In je CV zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby’s en vaardigheden . Zo kan de persoon die jouw sollicitatie bekijkt snel zien of jij in het team past. Je kunt online veel voorbeelden van CV’s vinden. Vaak willen bedrijven toch nog wat meer informatie en daar is je sollicitatiebief handig voor. Hierin kun jij vertellen wie je bent, wat je leuk lijkt aan de baan en waarom uitgerekend jij dit werk heel goed zou kunnen. Je moet jezelf op een aantrekkelijke manier neerzetten. Ook voor het schrijven van een sollicitatiebrief kun je makkelijk tips en voorbeelden online vinden.

Stap 3: Je bent uitgenodigd voor een gesprek!
Dat is best spannend, je hoopt natuurlijk de baan te krijgen. Bereid je daarom goed voor. Zoek online naar de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Dan weet je een beetje wat je kunt verwachten. Bedenk ook goed welke van jouw eigenschappen goed bij deze baan passen en benoem deze tijdens het gesprek. Het gesprek is bedoeld om jou te leren kennen en een beeld van je te krijgen. Het is dus belangrijk dat je op tijd aanwezig bent. Wees liever iets te vroeg, mocht je het niet kunnen vinden heb je wat ruimte om te zoeken. Ook je kleding is belangrijk. Nee, je hoeft niet altijd in een mantelpakje te verschijnen maar kijk even in wat voor bedrijf je terecht komt en pas je kleding daar op aan. Daarnaast is je houding erg belangrijk. Wees beleefd, zet een glimlach op en neem een actieve houding aan. Rust en zelfvertrouwen is goed, arrogantie niet!

Stap 4: Je krijgt te horen of je de baan krijgt of niet.

Super als het je gelukt is! Je kunt nu afspraken maken over je eerste werkdag. Dat is ook heel spannend. Maar onthoud; iedereen die daar werkt heeft ook een eerste dag gehad. Als je iets niet weet, vraag het aan je collega’s. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je het niet geworden bent. Dat is jammer, want je hebt er wel erg je best voor gedaan. Laat het je niet tegen houden, wie weet kun je er zelfs iets van leren! Je hebt wat meer kennis van een sollicitatiegesprek op gedaan die je bij je volgende gesprek weer kunt gebruiken.